Kardiovaskularni Problemi Se Liječe Metodom
Angiografije Kroz Radijalne Arterije

Termin angiografija često uzrokuje da se pacijenti osjećaju tjeskobno i uplašeno. Većina ljudi izbjegava angiografiju zbog mogućnosti stenoze i mogućih naknadnih intervencija. Sa novim razvojem u interventnoj kardiologiji, koronarna angiografija se može izvoditi kroz radijalnu arteriju u ručnom zglobu umjesto preko femoralne arterije u preponama. 

Pruža informacije o pritisku srčanog protoka unutar srca

Koronarna angiografija omogućava otkrivanje i naknadno liječenje začepljenih krvnih žila u dijagnostici srčanih problema uočenih kod pacijenata. Male cijevi (kateteri) se ubacuju u cirkulatorni sistem pod rendgenskim vodstvom kako bi se dobile informacije o protoku krvi i tlaku u srcu i da bi se utvrdilo da li postoje blokade u krvnim sudovima koji hrane srčani mišić. U tradicionalnoj angiografiji koja se izvodi kroz femoralnu arteriju u predjelu prepona, kateter se uvodi u femoralnu arteriju iz područja prepona, a zatim se kateteri postavljaju u srčanu žilu i ubrizgava se kontrastni materijal. Dakle, zahvaljujući rendgenskom snimku, srčani sudovi se jasno vide na ekranu. Kod radijalne angiografije, kateter se postavlja kroz radijalnu arteriju u zglobu i dobijaju se iste slike.

Ne postoji obaveza da ostanete mirni

To je poželjna dijagnostička metoda zbog lakoće i udobnosti radijalne angiografije koju pruža pacijentu. U tradicionalnoj femoralnoj metodi, nakon što se kanila izvadi iz prepona, pacijenti ne smiju pomicati nogu 2 do 6 sati i držati vreću s pijeskom na njoj kako bi spriječili krvarenje. U nekim slučajevima može doći do unutrašnjeg krvarenja unatoč vreći s pijeskom i dugim periodima nepokretnosti, a ovo krvarenje može čak zahtijevati transfuziju krvi ili popravak otvorenom operacijom u operacijskoj sali. Ove komplikacije se mogu spriječiti radijalnom angiografijom. Radijalna arterija je manja i bliže površini kože. Dakle, rizik od unutrašnjeg krvarenja je eliminisan i u slučaju bilo kakvog vanjskog krvarenja, može se lako zaustaviti. Nakon što se dobiju slike koronarnih krvnih sudova, kateter se uklanja i krvarenje se lako zaustavlja zavojem koji sprečava krvarenje sa mesta ulaska u kateter. Nema potrebe da budete nepokretni tokom radijalnih angiograma i pacijenti se odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Općenito, pacijenti smatraju da je radijalna kateterizacija prikladnija i udobnija od femoralne kateterizacije. Zato što mogu odmah sjediti, hodati i jesti. Ovo je posebna prednost, posebno za pacijente s problemima s leđima. Zato što nema potrebe za teškim pritiskom vreće s pijeskom na nogu i dugotrajnom nepokretnošću. Ovo također pruža ekonomsku prednost za pacijenta skraćivanjem boravka u bolnici. ''