Rastvorljivi Stentovi Su Tehnologija Budućnosti, Ali Rizični Za Sada!

Šta je rastvorljivi stent?

Stentovi postavljeni u srce i koji se koriste za održavanje koronarnih žila otvorenim su obično čelični kavezi napravljeni od metala i trajno ostaju u tijelu. Bioresorbabilni stentovi se proizvode od potpuno rastvorljivog materijala i tijelo ih apsorbira u roku od 1-2 godine, ne ostavljajući za sobom trajni implantat. Za razliku od metalnih stentova, oni omogućavaju veni da se vrati u svoju prirodnu funkciju kontrakcije i opuštanja kada ih tijelo apsorbira. Iako stručnjaci smatraju da su rastvorljivi stentovi u koronarnim intervencijama i dalje tehnologija budućnosti, ova tehnologija je još u fazi razvoja. Do danas, rastvorljivi stentovi nisu pokazali nikakvu superiornost u odnosu na metalne stentove koji eluiraju lijekove u rutinskoj upotrebi. Neke nedavno objavljene studije su pokazale da rezultati resorbirajućih stentova mogu biti lošiji od metalnih stentova.

Kada su se počeli koristiti rastvorljivi stentovi?

Topljivi stent koji je proizveo Abbot dobio je CE certifikat i počeo se koristiti širom svijeta u septembru 2012. FDA ga je odobrila nakon 4 godine zbog oklevanja oko debljih struktura stentova i činjenice da bi moglo proći 3-4 godine da ih tijelo apsorbira. Iako nema problema s drugim rješivim stentovima i oni se još uvijek mogu koristiti, Abbotov rješivi stent nedavno je zaplijenilo Ministarstvo zdravlja Turske.

Postoje li rizici kod resorbirajućih stentova?

Kada je topljenje željeza prvi put uvedeno, opisano je kao revolucija. U prvoj generaciji resorbirajućih stentova uočena su iznenadna blokada (tromboza stenta) i veća stopa srčanih udara zbog toga što se stent ne apsorbira ravnomjerno unutar žile. Budući da su stope tromboze stenta veće, ne čini se prikladnim široko koristiti Abbotov povučeni stent ili druge rastvorljive stentove dostupne na tržištu osim za određene pacijente dok ne bude dostupno više podataka i dugoročnih rezultata.

U zakljucku:
Očekuje se da će tehnologija rastvorljivih stenta biti ozbiljna oblast upotrebe u budućnosti, ali će vreme proći i biće potrebno još istraživanja dok se ne dokažu dugoročni rezultati. Rastvorljivi stentovi nisu prikladni za uobičajenu svakodnevnu upotrebu u rutinskim koronarnim vaskularnim intervencijama. Čini se da bi kod većine pacijenata trebalo dati prednost dokazanim stentovima sa metalnim tijelom koji eluiraju lijekove umjesto rastvorljivih stentova koji eluiraju lijekove.