Transözofajiyal Ekokardiyografi (TEE)

Transözofajiyal ekokardiyografi (TEE) nedir ?

TEE, ultrason dalgaları ve bilgisayarda elde edilen görüntülerin incelenmesi ile çalışan kalbin görüntülenmesi yöntemidir. Bu yöntemde “prob” denen ince bir boru yutarsınız. Prob dikkatli bir şekilde yemek borunuz içerisine kalbin arkasına yerleştirilir. Prob kalbe yüksek frekanslı ultrason dalgaları gönderir ve geri gelen dalgalar analiz edilerek kalbin hareketli görüntüleri oluşturulur.

Probun yemek borusunda olması kalbin hemen arkasında kalbe yakından bakmayı ve detaylı görüntü almayı sağlar. Kalp kapakları, boşluklar, kalp damarları ve kalp kası detaylı bir şekilde görüntülenir.

Ne zaman kullanılır ?

TEE normal olarak göğüs duvarı üzerinden yapılan ekokardiyografi yeterli bilgi vermediği durumlarda yapılır. TEE sırasında kalp proba çok yakın olduğu için normal ekokardiyografiye göre çok daha detaylı bilgi elde edilebilir.

TEE en sık kalp kapaklarının enfeksiyonunu (endokardit), kalp içerisindeki küçük pıhtıları (trombus), kalpteki küçük delikleri (VSD, ASD) görmek için yapılır.

TEE aynı zamanda aort disseksiyonu denen hastalık için de kullanılır. Aort kalpten tüm vucuda kan taşıyan en geniş damardır. Bazı durumlarda bu damarda yırtılma olur ve damar duvarı içerisine kanama olur. Disseksiyon ölümcül ve hemen teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aort damarının yemek borusuna yakınlığı TEE ile bu yırtılmanın görüntülenmesini sağlamaktadır.

İşlem için nasıl hazırlanırım ?

Doktorunuzun uyarılarını dikkate alın. İşlem öncesi gece yarısından sonra herhangi bir şey yiyip içmeyin. İşlem sonrası size eve kadar eşlik edecek birini yanınızda getirin.

İşlem nasıl yapılır ?

TEE, doktorunuzun muayenehanesinde veya hastahanede ayaktan yapılabilir. Boğazınıza işlem öncesi uyuşturmak için spray sıkılacak ve öğürme refleksiniz baskılanacak. Sizi sakinleştirecek fakat tamamen uyutmayacak ilaçlar işlem sırasında verilecek. Prob doktor tarfından yemek borunuza ilerletilecek ve görüntüleme yapılacak.

İşlem bir iki dakika veya yarım saate kadar sürebilir. Görüntüler tekrar değerlendirilmek için kaydedilecektir.

İşlem sonrası ne olur ?

İşlem sonrası tamamen kendinize geldiğinizde evinize gidebilirsiniz. Verilen ilaçlar nedeni ile işlem sonrası araç kullanamazsınız.

İşlemin faydası nedir ?

TEE, diğer incelemeler ile elde edilmesi mümkün olmayan bilgiler verir. Problemin hemen tedavisi sağlanır.

İşlemin riski nedir ?

TEE oldukça güvenlidir. İşlem sonrası hafif bir boğaz ağrısı ve uyuşukluk olabilir. Nadir olarak yemek borusunda ufak yırtıklar oluşabilir. Yırtık oluşması halinde kendiliğinden iyileşebilir veya dikilmesi gerekebilir.