Holter Monitörizasyonu

Holter montör nedir ?

Holter monitörü 24-48 saat süreyle üzerinizde taşıdığınız ve EKG kaydı yapabilen bir alettir. Monitör belinize takılır ve şikayetiniz olduğu sırada düğmesine basarsınız. Ambulatuar elektrokardiyografi monitörü de denen bu aletler yaklaşık 30 yıldır kullanılmaktadır.

Ne zaman kullanılır ? 

Holter monitörleri başlıca 2 amaç için kullanılır:

> Kalp ritmini ve ritimdeki anormallikleri belirlemek.
> Kalp kasının yeterince kanlanmadığı dönemleri belirlemek (iskemi).

Holter monitörü günlük aktiviteleriniz sırasında kalp ritminizi kayıt eder. Holter aynı zamanda aşağıdaki durumlarda kullanılabilr:

> Göğüs ağrısının değerlendirilmesinde
> Kalp pili takılmış hastaların değerlendirilmesinde
> İlaçların etkisini belirlemede

Sersemlik, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma, göğüs ağrısı gibi şikayetler çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir. Holter monitorizasyonu yakınmaların kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaya yarar. Çok hızlı veya çok yavaş kalp ritimleri baş dönmesi ve bayılma yapabilir fakat şikayetler kısa süreli olduğu için acil serviste veya doktorun muayenehanesinde çekilen EKG’de belirlenmeyebilir. Holter monitorizasyonu ile çarpıntının kalbin hangi bölümünden çıktığı ile ilgili önemli bilgi elde edilir ve tedavi ona göre yönlendirilir.

Koroner arterler tamamen veya kısmen ateroskleroz nedeni ile etkilenebilir. Koroner darlığa bağlı kalbin iyi kanlanmadığı durumlarda Holterdeki kayılarda değişiklik olur ve inceleme sırasında bunlar değerlendirilir. Kalp krizi açısından yüksek riskli hastalar veya ani ölüm riski altındaki hastalar belirlenebilir.

İşlem için nasıl hazırlanırım ?  

> Testten en az 2 saat önce yemek yemiş olun
> Düzenli kullandığınız ilaçlar var ise doktorunuza test öncesi ilaç alıp almayacağınızı sorun

Test nasıl yapılır ?  

Göğüs duvarınıza yapışkan elektrotlar aracılığı ile EKG kaydı yapacak kablolar iliştirilecektir. Egzersiz sırasında tansiyon ve EKG kaydınız sürekli yapılacaktır. Koşu bandı üzerinde hız ve eğim aralıklı olarak artacaktır.

Egzersiz test aşağıdaki durumlarda sonlandırılabilir:

> Ciddi EKG değişikliği veya kan basıncı değişikliğiniz olması durumunda
> Göğüs ağrınız olması durumunda
> Devam edemeyecek kadar fazla yorulmanız durumunda
> Hedef kalp hızına ulaşılması durumunda. Hedef kalp hızı 220-yaş olarak hesaplanır ve bunun en az %85’ine ulaşmanız gerekmektedir.

Egzersiz testi nekadar güvenilirdir ?  

Egzersiz testi teşhis için mükemmel bir test değildir. Kalp damarlarında sorun olan bazı hastalarda efor testi normal, kalp damarları normal olan bazı hastalarda da anormal çıkabilir.

Efor testinin doğruluğu iki şekilde arttırılabilir:

> Egzersiz sırasında maksimum kalp hızına ulaşıldığında Teknesyum veya Talyum denen radyoaktif maddeler damardan verilerek kalp damarlarındaki dolaşımı ve yayılımı özel kameralar ile takip edilebilir. Bu maddeler vücudunaza zarar vermez. Damarlardan kan akımı normal ise kalp kası bu maddeleri normal miktarda alacaktır. Kalp kası tıkalı damarlar nedeni ile yeterli veya hiç kan almadığı durumlarda kalp kası bu maddeleri yeterli almayacak ve görüntülerde bu durum belli olacaktır.
> Egezersiz öncesi ve hemen egzersiz sonrası ekokardiyografi yapılarak kan akımının iyi olmadığı bölgelerdeki hareket kusurları belirlenebilir. Bu işlem stres ekokardiyografi olarak adlandırılır.

Faydaları nelerdir ?

Egzersiz testi kalp hastalıkları için kullanılan en yaygın ve güvenli testtir. Hızlıca kalp damarlarınızda bir problem olup olmadığına karar verilebilir. Doktorunuz egzersiz testi sonrasında daha detaylı ve riskli testlere ihtiyaç olup olmadığını belirleyecektir.

Riskleri nelerdir ?  

Nadiren egzersiz testi sırasında kalpte ventriküler fibrilasyon denen ve şuur kaybına neden olan ritm problemi oluşabilir. Test sırasında göğüs ağrısı ve sıkıntı olabilir. Güvenliğiniz için test sırasında yanınızda bir doktor bulunacaktır. Test boyunca EKG ve tansiyonunuz yakından takip edilecektir. Test ekibi çıkabilecek problemleri tanıma ve anında müdahale konusunda yeterli donanıma sahip olacaktır.