Eriyebilen Stentler Geleceğin Teknolojisi Fakat Şu An İçin Riskli !

Eriyebilen stent nedir ?

Kalbe konan ve koroner damarları açık tutmaya yarayan stentler genellikle metalden yapılan çelik kafeslerdir ve kalıcı olarak vücutta kalırlar. Bioresorbable (eriyebilen) stentler tamamen eriyebilen materyalden üretilir ve 1-2 yıllık süreçte vücut tarafından emilerek geride kalıcı bir implant bırakmazlar. Metal stentten farklı olarak vücut tarafından emildiğinde damarın doğal kasılma ve gevşeme fonksiyonuna dönmesini sağlarlar. Uzmanlar koroner girişimlerde eriyebilen stentlerin halen geleceğin teknolojisi olduğunu düşünmelerine rağmen bu teknoloji halen gelişim aşamasındadır. Bugüne kadar eriyebilen stentler rutin kullanımdaki ilaçlı metal stentlere bir üstünlük gösterememiştir. Son dönemde yayınlanan bazı çalışmalarda eriyebilen stentlerin sonuçlarının metal stentlere göre daha kötü olabileceğini göstermiştir.

Eriyebilen stentler ne zaman kullanılmaya başlandı ?

Abbot tarafından üretilen eriyebilen stent CE belgesi alarak Eylül 2012’de dünyada kullanılmaya başlandı. FDA tarafından onaylanması ise stentlerin yapılarının daha kalın olması ve vücut tarafından emilebilmesinin 3-4 yılı bulabilmesi konusundaki tereddütler nedeni ile 4 yıl sonra oldu. Diğer eriyebilen stentler ile ilgili bir sorun olmaması ve halen kullanılabilmesine ragmen Abbot’un eriyebilen stenti Türkiye'de sağlık bakanlığı tarafından yakın zamanda toplatıldı.

Eriyebilen stentlerde risk varmı ?

Eriyen stenler ilk çıktığında devrim olarak nitelendi. İlk jenerasyon eriyebilen stentlerde stentin damar içerisinde eşit olarak emilmemesinden kaynaklı ani tıkanmalar (stent trombozu) ve buna bağlı daha yüksek oranda kalp krizleri gözlendi. Stent tromboz oranları daha yüksek olduğundan daha fazla veri ve uzun dönem sonuçlar gelene kadar Abbotun piyasadan çekilen stentini veya piyasada mevcut diğer eriyen stentleri belli hastalar dışında yaygın olarak kullanmak doğru görünmüyor.

Sonuç olarak:
Eriyebilen stent teknolojisinin gelecekte ciddi bir kullanım alanı olması beklenmektedir fakat uzun dönem sonuçları ispatlanana kadar zaman geçmesi, daha fazla araştırma yapılması gereklidir. Eriyebilen stentler gündelik rutin koroner damar müdahalelerinde yaygın gündelik kullanım için uygun değildir. Eriyen ilaç salınımlı stentler yerine hastaların çoğunda kanıtlanmış, metal gövdeli ilaç salınımlı stentlerin tercih edilmesi gerekli gibi duruyor.