Elektrofizyolojik çalışma (EPS)

Elektrofizyolojik çalışma (EPS) nedir ?

Elektrofizyolojik çalışma kalpteki anormal ritmin kaynağını bulmak için yapılan bir işlemdir. Bazı ritim problemleri kalbin ileti sistemindeki bozukluklardan kaynaklanır. İleti sistemi özel bir ağ oluşturan kalp hücrelerinden oluşur. Kalpteki normal vuru elektrik sinyali aracılığı ile bu ağdan iletilir ve kalp kasılır.

EPS kalbin elektrik fonksiyonunu birkaç yönden test eder. EPS kalpteki iletinin hızını, kalpte olmaması gereken kısa devreleri tespit eder. EPS ile laboratuar şartlarında çarpıntılar tetiklenir ve anormal ritimler tespit edilir.

Ne zaman kullanılır ?  

EPS aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

> Bayılma ve çarpıntısı olan hastalarda
> Kardiyak arrest geçiren hastalar (kalp akciğer durması)
> Hızlı kalp ritimne neden olan kalp ileti sistemindeki kısa devreler
EPS sırasında anormal ritimler ortaya çıkarılabildiği için ilaçların tedavideki etkinliği de değerlendirilebilir.

EPS nasıl yapılır ?  

EPS işlemi 1 saat veya daha fazla sürebilir. İşlem lokal anestezi altında ve hafif bir sakinleştirici ile kasık bölgesinden yerleştirilen bir kateter aracılığı ile yapılır.

Doktorunuz kasık bölgesinden bir kateter ve sonrasında onun içerisinden başka kateterleri X-ışını yardımı ile kalbe yerleştirerek işlemi yapacaktır.

Kateterler kalbinizden gelen elektrik sinyalleri kayıt eden bir alete bağlıdır. Farklı ölçümler ile vücudun ileti sistemi değerlendirilir. Kateterlerden verilen elektrik sisnyaller ile gerçek hayatta yaşadığınız hızlı ritimler oluşturulur ve en iyi tedavi belirlenir.

İşlem bittikten sonra doktorunuz kasıktaki tüm kateterleri çıkaracak ve kanama olmasını engellemek için kasığınıza bir süre baskı uygulayacak ve kum torbası koyacaktır. Ciddi bir problem saptanmaz ise 3-6 saat içerisinde ayağa kalkabilir ve evinize gönderilebilirsiniz.

EPS tehlikelimidir ?  

Her tedavi veya girişim ile bir risk söz konusudur. Doktorunuz ile sizin risklerinizi konuşun. Problemler sık değildir ve sıklıkla kasık bölgesindeki hafif kanamadan ibarettir. EPS sırasında ritim problemi yaşadığınızda elektroşok verilerek kalp ritminizin normale dönmesi sağlanacaktır.