Elektriksel Kardiyoversiyon

Elektriksel kardiyoversiyon nedir ?

Elektriksel kardiyoversiyon göğüs duvarından kalbe lektroşok vererek normal kalp ritminin sağlanması işlemidir. Elektroşok en sık kalbi durmuş hastaların kalbini çalıştırmak için kullanılır ve hayat kurtarıcıdır. Anormal bir kalp ritmini normale çevirmek için çok güvenli bir yöntemdir.

Kalbe verilen yüksek voltajlı elektroşok tüm kalp hücrelerinin bir anlık durmasına ve sonrasında normal kalp ritminin başlamasına neden olur. Şokun başarılı olabilmesi için kalp vurusunun uygun zamanında verilmelidir.

Ne zaman kullanılır ? 

Atriyal veya ventriküler taşikardi gibi anormal ritimler çok hızlı kalp atışına neden olabilir. Çok hızlı kalp ritmi sonucu kalp yeterli kan pompalayamaz. Koroner ve kalp damar hastalığı olan kişilerde bu hızlı ritimler hayatı tehdit edici olabilir ve elektroşok bu hastalarda normal kan dolaşımını hemen başlatabilir.

Atriyal flutter veya atriyal fibrilasyon denen ritimler ise çok hızlı değildir fakat kalbin etkili çalışması için uygun değildir. Bu ritim problemlerinin düzeltilmesi için doktorunuz ilaç önerebilir veya gerekirse elektroşo yapılmasını isteyebilir.

Kardiyoversiyon için nasıl hazırlanırım ?  

Eğer durumunuz hayati tehlike arz ediyorsa cardiyoversiyon hemen ve hazırlıksız yapılır.

Planlanmış kardiyoversiyon için doktorunuzun öenrilerini takip edin. İşlem öncesindeki gece hafif bir yemek yiyin ve gece yarısından sonra herhangi bir şey yemeyin.

İşlem sonrası bakmınızı planlayın

İşlem sırasında ne yapılır ? 

İşel sırasında sakinleştirici ve hafif bir genel anestetik ilaç alacaksınız. Bu ilaçlar kaslarınızı gevşetecek ve sizi uyutacaktır. Doktorunuz göğüs önüne ve arkasına elektrotlar yerleştirecek ve kısa süreli bir elektroşok verecektir. Elektroşok elde tutulan kaşıklar veya vücuda yapıştırılan geniş elektrotlar aracılığı ile yapılabilir. Anormal ritimler genelde ilk şok ile normale döner fakat bazı durumlarda birden fazla şok gerekli olabilir.

Anestezi nedeni ile 5 dakika kadar şuursuz olacaksınız ve olayı hatırlamayacaksınız.

İşlem sonrası ne olur ? 

İşlem sonrası kısa bir süre koroner yoğun bakımda monitörize edileceksiniz. Şok verilen yerde göğüs ağrınız olabilir. Elektrotların konduğu yerde kızarıklık ve ağrı birkaç gün içerisinde geçecektir.

Tamamen uyandığınızda eve gidebilirsiniz veya bir gece hastahanede kalmanız istenebilir. Doktorunuz ritim probleminizin tekrarlamaması için ilaçlar önerebilir.

İşlemin faydaları nelerdir ?


>Kalp ritminiz hemen normale döner ve hissetiğiniz rahatsızlıktan kurtulursunuz.
>İşlemin komplikasyonları diğer ilaç tedavilerine göre daha azdır.

İşlemin riskleri nelerdir ?  


>Genel anestezi nedeni ile risk söz konusudur. Doktorunuzla bunları konuşun.
>İşlem başarısız olup kalp ritim probleminiz devam edebilir.
>Elektrotların yerleştirildiği yerde bir yanık oluşabilir.
>Kalpten bir pıhtı kopup inme’ye neden olabilir.

Size yönelik riskler konusunda doktorunuz ile konuşun

Doktorumu ne zaman aramalıyım ?

Kalp ritminizde önceki düzensizlik ve hızlı atma başlar ise doktorunuzu arayın. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, göğüste baskı hissi ve baygınlık hisisi tekrarlayan ritim probleminin belirtisi olabilir.