Atrial Septal Defekt (ASD)

Atriyal septal defekt nedir ?

Kallbin atryumları (kulakçık) arasındaki delik atriyal septal defekt (ASD) olarak adlandırılır. Delik doğuştan vardır ve farklı boyutlarda olabilir. Atriyumlar kalbin üst tarafında yer alan ve atriyal septum denen yapıyla birbirinden ayrılan boşluklardır. Sağ atriyum tüm vücuttaki toplar damarlardan gelen kanı alır, sol atriyum ise akciğerlerden gelen kanı alır. ASD’de atriyal septumda bir delik bulunur ve sol atriyumdaki temiz kan düşük basınçta kan içeren sağ atriyuma geçer. Sürekli olarak soldan sağa oluşan bu geçiş sağ kalp boşlukları ve akciğerler üzerinde bir yük oluşturur.

Nasıl Oluşur ? 

Embriyonun ve kalbin bir yumurtadan oluşumu çok kompleks basamakları içerir. Tam olarak anormalliğin nedeni bilinmemekle birlikte genetik bir bozukluk veya başka bir faktör normal gelişimi engeller. Atriyal septal defekt oluşur fakat bebeğin diğer organlarının normal gelişimine engel olmaz. ASD ailevi olarak geçmemektedir.

Belirtileri nelerdir ? 

Delik büyük olmadıkça veya kalpte eşlik eden başka bir bozukluk yok ise bebeklik ve çocukluk döneminde herhangi bir yakınma olmayabilir. Bir çok insan atriyal septumda ufak delikler ile farkında olmadan sağlıklı bir ömür sürer. Bazı insanların şikayeti olmayabilir fakat orta yaşlarda ameliyat edilmeleri gerekebilir. Daha geniş delikler nefes darlığı, efor ile gelen aşırı terleme, çarpıntı ve büyüme geriliği yapabilir. Delik nedeni ile akciğerlerden daha fazla kan geçer ve akciğerlerdeki kan basıncını arttırır. İleri safhalarda ayaklarda şişlik ve nefes darlığı ile seyreden kalp yetersizliği gelişir.

Nasıl Teşhis Edilir ? 

Delik ufak ise teşhis zor olabilir fakat ekokardiyografi ile delik görüntülenebilir. Ekokardiyografide ultrasonik yöntem ile kalp ve kalpteki kan akımları görüntülenir. Ekokardiyografi basit ve ağrısız bir tetkiktir.

Akciğerlerdeki damarların basınç artışı ekokardiyografi ile belirlenebilir. Akciğerlerdeki kan basıncı bazı durumlarda kasıktan kateter yerleştirilerek de yapılabilir.
Geniş deliklerde kalp içindeki kan dolaşımı arttığı için doktorunuz kalbinizi steteskop ile dinlediğinde üfürüm duyabilir. Kalpteki artmış kan dolaşımı nedeni akciğer grafisinde kalpte genişleme ve EKG’de bozukluklar görülebilir.

Nasıl Tedavi Edilir ? 

Şikayeti olan çocuklarda delik kapatılmalıdır. Eğer delik erişkin yaşlarda belirlenirse yapılan incelemeler sonucunda delikten geçen kan oranı yüksek değilse müdahale gerekmez. Eğer delik geniş ve geçen kan miktarı yüksek ise uzun dönemde kalp hasar görmeden delik kapatılmalıdır. Doktorunuz deliğin boyutu ve kan akımına göre size uygun tedavi konusunda karar verecektir.

Eğer delik küçük ise ameliyat sırasında cerrah basit dikişlerle deliği kapatabilir. Daliğin daha geniş olduğu durumlarda kalp zarından alınan bir yama ile delik kapatılır. Uygun olan durumlarda kalpteki delik ameliyata gerek kalmadan kasıktan yerleştirilen bir kateter ve delik bölgesine yerleştirilen şemsiye şeklindeki bir aparat ile kapatılabilir.

Doktorumu ne zaman aramalıyım ?

Atriyal septal defektiniz var, şikayetiniz yok ve doktorunuz müdahaleye gerek yok dedi ise tamamen normal bir hayat sürün. Başka sebepler ile doktor veya diş hekimine gittiğinizde atriyal septal defektiniz olduğunu söyleyin. Diş çekimi, kolonoskopi veya diğer işlemlerde koruyucu antibiyotik almanız gerekecektir. Düzenli doktor kontrolünde olun, kalp ritm düzensizliği veya nefes darlığı durumunda doktorunuzu arayın.