ANJİOGRAFİ

Anjiografi nedir ? 

Anjiografi koroner arterlerin veya vücudun diğer bölgelerindeki damarların X ışınları ile görüntülenmesidir. Koroner arterler kalbe kan götüren damarlardır ve tıkanıklıklarını görüntülemek için koroner anjiografiye ihtiyaç vardır. İncelemede lokal anestezi ile kasık damarına bir kanül yerleştirilir ve bu kanülden yerleştirilen kateterden verilen kontrast madde ile koroner arterler görüntülenir.

Anjiografi niye yapılır ? 

Anjiografi kalp damarlarında darlık, genişleme veya tıknıklık olup olmadığını görmek için yapılır. Koroner anjiografi ile kalp damarları incelendiği gibi vücudu diğer damarları da anjiografi yöntemi ile incelenebilir.

Karotis anjiografisi: Karotis anjiografisi boyundaki karotis damarların (Şah damarı) incelemesi yöntemidir. Karotis damarlar boynun her iki tarafında yer alır ve beyin in kanlanmasını sağlar. Karotis anjiografisi boyun damarlarında tıkanıklık olup olmadığını gösterir. Anjiografide beyinde varolan bir tümor veya anevrizmada görüntülenebilir.

Serebral anjiografi: Serebral anjiografi beyin damarlarını gösteren yöntemdir. Anevrizma, malformasyonlar, damar tıkanıklıkları, daralmalar, beyin kanaması veya beyin ödemi durumlarında kullanılır.

Koroner anjiografi: Koroner anjiografi kalbe giden atardamarların (koroner arter) görüntülenmesi için yapılır. Koroner damarlar görüntülenerek darlıklar ve damarlardaki diğer anormallikler belirlenir.

Abdominal aort anjiografisi: Abdominal aorta kalpten çıkıp tüm vücuda kan dağıtan aort damarının parçasıdır. Abdominal aort anjiografisinde damardaki tıkanıklık veya genişlemeler (anevrizma) belirlenir.

Aorto-femoral anjiogaf: Aorto-femoral anjiografide bacaklara giden atar damarlardaki tıkanıklıklar görüntülenir.
Digital subtraction angiogram (DSA). DSA’da damarlar X ışınları ve bilgisayar programı desteği ile görüntülenir.  

İşlem için nasıl hazırlanırım ? 

İşlem öncesi doktorunuza böbrekler ile ilgili bir probleminizin veya iyot içeren maddelere (tomografi kontrast maddesi, deniz ürünleri) karşı alerjinizin olup olmadığını bildirin. Doktorunuzun işlem öncesi vereceği talimatları uygulayın. İşlem öncesindeki gece hafif bir yemek yiyin ve gece 24’ten sonra hiçbir şey yemeyin. Tansiyon veya diğer ilaçlarınızı işlem sabahı az su ile almanız uygun olacaktır, ilaçlar konusunda doktorunuzla konuşun.

İşlem sırasında ne olur ? 

İşlem sırasında çok az rahatsızlık hissedeceksiniz. Sıradığı bir durum olmadığı sürece işlem kasığınızın lokal anestezi ile uyuşturulması sonrası bu bölgeden yapılacaktır. Kasık bölgenizden bir kanül yerleştirilip ilgili damar sistemini görüntülemek için uygun kateter yerleştirilecektir. Kateter içerisinden kontrast madde verilerek damar sistemi görüntülenir bu sırada vücutta kontrast maddenin yayılımına bağlı olarak kısa süreli bir sıcaklık hissedebilirsiniz. Kontrast madde verilmesi sırasında X ışınları ile görüntüler alınır ve kayıt edilir. İşlem bittikten sonra kateter çıkarılır ve hasta aynı gün evine gönderilebilir.

İşlem sonrası ne olur ? 

Anjiografi işlemi sonrasında birkaç saat kanama riskine karşı gözlem altında tutulursunuz. İşlem sonrası ıkınma ve aşırı eğilme ve efordan o gün için kaçınmalısınız. Ertesi gün duş alabilirsiniz. Kullanacağınız ilaçlar, kontrol tarihiniz, işlem sonucu ve bazı durumlarda anjiografi görüntülerinin kayıtlı olduğu CD konusunda doktorunuzla görüşün. 

İşlemin faydası nedir ? 

Anjiyograf diğer yöntemlerle sağlanamayan bilgiler verir ve doktorunuzu en iyi tedavi yöntemi konusunda yönlendirir.

İşleme bağlı riskler nelerdir ?

> Kullanılan kontrast maddeye karşı allerjin olabilir ve bunun sonucunda cilt döküntüleri, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve ciltte ödem yaşayabilirsiniz.
> Lokal anestezi sırasında yeterli uyuşma olmazsa hafif ağrınız olabilir. Bazı nadir durumlarda anestetik ilaca karşı allerjik reaksiyon gelişebilir.
> Daha önce böbreklerde probleminiz varsa kontrast madde bunu kötüleştirebilir.
> Kateterden dolayı damar içinde pıhtı oluşup damarda tıkanıklık oluşabilir.
> Kanül yerleştirilip çıkarılan kasık bölgenizde kanama olabilir.
> Katetere bağlı olarak damarda hasar oluşup tıkanıklıklar görülebilir.
> Damarda oluşabilecek hasar nedeni ile cerrahi işlem gerekebilir. 

Her hastanın risk durumu farklıdır, sizin durumunuzda geçerli olan riskler konusunda doktorunuzla konuşun. 

İşlem sonrası hangi durumda doktorumu aramalıyım? 

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz hemen arayın:

> Ayak veya bacağınız beyaz ve soğuk bir hal alırsa.
> Kasık bölgenizdeki işlem yerinden kanama, şişlik ve şiddetli ağrı olursa
> Konuşma, denge veya elinizi kolunuz kullanmada problem yaşarsanız.
> Cilt döküntüsü, kaşıntı, terleme, nefes darlığınız olursa